Kom je ook naar FIAPAC 2022?

8 september 2022

Tijdens de 14e conferentie van de International Federation of Abortion and Contraception Professionals (FIAPAC) op 9 en 10 september 2022 in Riga is het thema: “Fertility control into the hands of women”. Dit thema is na de COVID-19 pandemie extra relevant voor zorgprofessionals en vrouwen. Experts uit heel Europa delen tijdens de conferentie de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van abortushulpverlening, anticonceptie en gezondheidszorg voor vrouwen.

Langdurige anticonceptie na abortus

Dr. Sandra Kroeze van het Vrouwen Medisch Centrum Den Bosch presenteert tijdens de FIAPAC conferentie haar onderzoek: “Supporting financially vulnerable women with free-of-charge LARCs after termination of pregnancy in the Netherlands in 2020: an observational retrospective study”.

Jaarlijks worden er in Nederland 31.000 zwangerschappen afgebroken, ruim een derde is recidief. VWS heeft een vergoeding ter beschikking gesteld aan abortusklinieken om financieel kwetsbare vrouwen na een abortus kosteloos een langwerkende vorm van anticonceptie, oftewel een long-acting reversible contraceptive (LARC), aan te bieden.

Van de 1603 vrouwen die in VMC Den Bosch in 2020 een abortus hadden ondergaan, kozen 455 voor een vorm van langwerkende anticonceptie zoals een koperspiraal-, hormoonhoudend spiraal of een implantatiestaafje. Aan 48 financieel kwetsbare vrouwen werd kosteloos een LARC aangeboden. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 29 jaar, ongeveer de helft was nog niet eerder bevallen en de meesten lieten een LARC plaatsen aansluitend aan een instrumentele abortus. Van de financieel kwetsbare vrouwen had 47,5% al eerder een abortus ondergaan. Tussen de diverse koper- en hormoonspiralen bleek geen significant verschil in expulsies en zwangerschappen.

Financiële barrières wegnemen

In dit onderzoek zijn financiële barrières weggenomen zodat kwetsbare vrouwen na een abortus kunnen kiezen voor een anticonceptiemethode die het beste bij hen past. LARC’s zijn zeer effectief in het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Goede counseling en de regeling van VWS biedt meer vrouwen toegang tot betrouwbare langdurige anticonceptie.

Nieuwsgierig geworden naar het onderzoek? Het abstract vind je in het FIAPAC Abstract Book op pagina 62.

Dr. Sandra Kroeze heeft haar onderzoek onlangs ook gepresenteerd tijdens de ESC in Gent. Klik hier voor meer informatie.

FIAPAC 2022