Gebruik van hormonale anticonceptie neemt opnieuw af

21 februari 2023|Door Titus Health Care

Stichting Farmaceutische Kengetallen bericht over de afname van het gebruik van hormonale anticonceptie. In 2021 verstrekten apothekers aan 1,4 miljoen vrouwen een dergelijk middel. Zij zagen daarbij een daling van 4% van het aantal hormonale anticonceptiva ten opzichte van 2020. We zien dus een afname in het totale gebruik van hormonale anticonceptie in Nederland. Hieronder lees je hoe dat precies zit per anticonceptiemethode.

Minder vrouwen kiezen voor de combinatiepil

De combinatiepil is de meest gebruikte vorm van anticonceptie. Maar liefst 63% van de vrouwen gebruikt de combinatiepil om een zwangerschap te voorkomen. De pil verliest echter wel gestaag aan populariteit. Het aantal vrouwen dat de eerste keuze combinatiepil volgens de NHG-Standaard Anticonceptie (ethinylestradiol/levonorgestrel (30/150 µg)) gebruikten, nam af met 5%. Deze daling gold ook voor tweede keuze combinatiepillen en overige combinatiepillen.

Alternatieven: pleister en vaginale ring

Een kleinere groep vrouwen kiest voor een vaginale ring of een pleister. Deze anticonceptiemethoden bevatten ook twee hormonen en kun je respectievelijk 3 weken of 1 week achter elkaar gebruiken. De vaginale ring zag een afname in het gebruik van -8%, in tegenstelling tot de pleister; daarvan nam het gebruik juist toe met 12%.

Progesteron-only middelen: toename aantal gebruikers

Progesteron only-methodes zoals de “minipil” die alleen desogestrel bevat, werden in 2021 wel door meer vrouwen gebruikt. Ook de prikpil werd in dit jaar door meer vrouwen gebruikt dan in 2020.

Langwerkende vormen van anticonceptie winnen aan populariteit

In tegenstelling tot de pil winnen anticonceptiemethoden waar je niet dagelijks aan hoeft te denken aan populariteit. 2021 liet dan ook een toename zien in het aantal gebruiksters van de hormoonspiraal (430.000) en het implantatiestaafje (35.000). Hierbij is rekening gehouden met het feit dat vrouwen deze methoden meerdere jaren kunnen gebruiken. Naar schatting gebruiken in totaal 1,8 miljoen vrouwen in Nederland hormonale anticonceptie.

Alle cijfers op een rijtje

Wil je het aantal gebruiksters van hormonale anticonceptiva in 2021 en het verschil met 2020 op een rijtje zien? Deze vind je in het nieuwsbericht van de Stichting Farmaceutische Kengetallen.

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen. Hormonale anticonceptie: gebruik opnieuw lager. Pharmaceutisch Weekblad, Jaargang 157 Nr 46.

Gebruik hormonale anticonceptie neemt af