Vrouwen massaal op zoek naar hormoonvrije anticonceptie - koperspiraal enige betrouwbare methode

26 september 2023|Door Titus Health Care

Volop in de media: steeds meer vrouwen kiezen voor ‘natuurlijke’ anticonceptiemethoden. De NOS schrijft dat abortusklinieken vaker jonge vrouwen zien die anticonceptie wantrouwen. UvA-onderzoekers concluderen op Lowlands dat de pil en het condoom ‘uit’ zijn, natuurlijke anticonceptie is in. Stichting Farmaceutische Kengetallen meldt een afname van het gebruik van hormonale anticonceptie. Reden voor het NHG om aandacht te besteden aan dit onderwerp. Het NHG: “Alleen de koperspiraal is een betrouwbare niet-hormonale methode.”

Natuurlijke methoden

Natuurlijke methoden zijn alle manieren om inzicht te krijgen in je eigen menstruele cyclus, om zo de vruchtbare dagen op te sporen. Op deze dagen vrij je dan niet, of met condoom. Cycluscomputers en cyclusapps zijn steeds meer in opkomst. Deze zijn heel geschikt om je vruchtbare dagen te leren herkennen, maar dan wel met als doel zwanger worden. Als anticonceptiemiddel zijn ze in de praktijk weinig betrouwbaar. Het NHG signaleert dat mede door social media steeds meer jonge vrouwen kiezen voor deze methoden en waarschuwt voor de betrouwbaarheid.

Enige betrouwbare niet-hormonale methode: het koperspiraal

Van alle anticonceptie zonder hormonen is het koperspiraal met meer dan 99% betrouwbaarheid een van de meest veilige, zo beaamt ook het NHG. Een koperspiraaltje is een T-vormig of hoefijzervormig spiraaltje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Na de plaatsing hoef je tot wel 5 of zelfs 10 jaar (T-Safe) niet meer aan je anticonceptie te denken. Het spiraaltje bevat geen hormonen, je behoudt dus gewoon je natuurlijke cyclus. Koper verlamt de zaadcellen waardoor ze de eicel niet kunnen bereiken.

Ondersteuning zorgverleners om vrouwen te informeren

Het is belangrijk dat vrouwen op basis van betrouwbare informatie kiezen voor een anticonceptiemethode die bij hen past. Zorgverleners kunnen hier een belangrijke rol in spelen. Het NHG heeft op een rij gezet hoe de NHG-Standaard Anticonceptie, informatie op thuisarts.nl en bijbehorende keuzekaarten kunnen ondersteunen. Titus Health Care biedt daarnaast handige counselkaarten, informatiefolders en demonstratiematerialen van T-Safe, Multi-Safe en Flexi-T.

Alleen een koperspiraal is betrouwbare anticonceptie zonder hormonen