Deelregister Anticonceptie: hoe werkt het?
De meeste verloskundigen staan ingeschreven in het Kwaliteitsregister Verloskundigen. Met een inschrijving toon je aan dat je over de juiste bevoegdheden beschikt en investeert in deskundigheidsbevordering. Dit basisregister bevat deelregisters, waardoor je als verloskundige nog beter kan laten zien waarin je bekwaam bent. Je kan je als verloskundige ook bekwamen in nieuwe en extra vaardigheden, zoals anticonceptie. Sinds september 2022 bestaat er ook het deelregister Anticonceptie. Maar hoe schrijf je je in? Hoeveel punten moet je behalen? In deze blog beantwoorden we de meest gestelde vragen over het deelregister Anticonceptie.
Hoe schrijf ik me in voor het deelregister Anticonceptie?
Om je in te schrijven voor het deelregister Anticonceptie, moet je ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Verloskundigen en de benodigde trainingen succesvol hebben afgerond. Er zijn geen extra kosten verbonden aan inschrijven in het deelregister. Om je in te schrijven, log je in op PE-Online. Je kiest voor ‘aanmelden deelregister Anticonceptie’ en volgt de wizard. Upload onderstaande bestanden:
- Afgeronde e-learning Anticonceptie (of indien afgestudeerd vanaf 2017 het diploma van de verloskunde opleiding)
- Afgeronde scholing Anticonceptie (of indien afgestudeerd vanaf 2017 het diploma van de verloskunde opleiding)
- Afgeronde in-vivo training spiralen plaatsen
Vervolgens controleert de medewerker Kwaliteitsregister of goedkeuring verleend wordt. Zo ja, dan start je registratieperiode op de datum van aanmelding. Zodra je bent ingeschreven in het deelregister, komt er een toevoeging op het bestaande openbare register voor verloskundigen. Daarbij staat ook aangegeven of de betreffende verloskundige geregistreerd staat in het Anticonceptie deelregister. Hierdoor kunnen cliënten deze informatie ook zien.
Wat zijn de scholingseisen?
In een registratieperiode van 5 jaar dien je 20 uur te besteden aan deskundigheidsbevordering. Deze 20 uur zijn verdeeld in:
- 10 uur geaccrediteerde scholing op het gebied van anticonceptie
- 10 uur geaccrediteerde MIO op het gebied van anticonceptie
Als je een geaccrediteerde bijscholing volgt op het gebied van anticonceptie, wordt deze ook geregistreerd in het Kwaliteitsregister Verloskundigen (basisregister). De punten tellen dus zowel voor het basisregister als voor het deelregister anticonceptie. In totaal moet je in 5 jaar tijd 200 punten behalen in het Kwaliteitsregister Verloskundigen, dit is inclusief de punten uit de deelregisters.
Welke scholingen kan ik volgen?
Een overzicht van geaccrediteerde scholingen vind je op PE-Online. Kies als typen ‘anticonceptie bij- en nascholing’ en ‘anticonceptie – MIO’. De geaccrediteerde scholingen van Titus Health Care zijn allemaal geheel of gedeeltelijk geaccrediteerd voor het deelregister Anticonceptie.
Hoe werkt de registratie van punten?
De organisator van de scholing is verantwoordelijk voor de registratie van punten. Goed om te weten: heb je scholingen gevolgd die buiten de registratieperiode vallen, dan tellen deze niet mee met terugwerkende kracht.
Meer weten?
Meer informatie over het deelregister Anticonceptie vind je op de website van de KNOV.