Onderzoek uitgelicht: associatie tussen bloedings- en krampenpatronen bij LARC-methoden en tevredenheid

12 december 2022|Door Titus Health Care

De ruime meerderheid van de gebruiksters van long-acting reversible contraception (LARC’s) is bij 3 en 6 maanden tevreden over hun methode, ondanks verschillen in de bloedings- en krampenpatronen. Vrouwen verschillen in basiskarakteristieken en zullen waarschijnlijk met de juiste counseling een passend anticonceptivum vinden, wat deze tevredenheid waarborgt. Dit blijkt uit een prospectieve cohortstudie van Diedrich (2015). De studie is onderdeel van het Contraceptive CHOICE Project.

Doel onderzoek

In een prospectieve cohortstudie keek Diedrich naar de verschillende bloedings- en krampenpatronen die ontstaan bij gebruik van verschillende LARC-methoden. Hieronder vallen de hormoonspiraal, de koperspiraal en het implantatiestaafje. Vervolgens werd gekeken naar de tevredenheid van gebruiksters over deze methoden bij 3 en 6 maanden na insertie.

Opzet

Deelnemers kregen bij aanvang van de studie een counselingsgesprek over anticonceptie. Vrouwen die kozen voor een LARC-methode en de analyses bij 3 en 6 maanden voltooiden werden geïncludeerd. 5001 vrouwen werden geïncludeerd in de 3-maanden analyse en 4235 vrouwen in de 6-maanden analyse.

Er waren verschillen in basiskarakteristieken van vrouwen die na counseling kozen voor een koperspiraal, hormoonspiraal of implantatiestaafje. Vrouwen die kozen voor een koperspiraal hadden minder vaak dysmenorroeklachten terwijl vrouwen die kozen voor een hormoonspiraal vaker wel last hadden van dysmenorroe. Vrouwen die kozen voor een implantatiestaafje waren jonger, single, laaggeschoold en hadden vaker een korte of irregulaire menstruele cyclus.

Bij opvolging na insertie werd de deelnemers gevraagd naar de hoeveelheid en frequentie bloedverlies en krampen en hoe tevreden zij waren over de methode.

Resultaten

Bij de koperspiraal ontstond bij 3 maanden meestal een toename in krampen en hoeveelheid bloedverlies. Na 6 maanden rapporteerde minder dan 50% van de vrouwen dit nog. Bij de hormoonspiraal en het implantatiestaafje werd meestal geen verandering of afname van frequentie en hoeveelheid bloedverlies gerapporteerd. Uiteindelijk was na zowel 3 als 6 maanden na insertie ≥90% van de vrouwen tevreden over de LARC-methode. Dit gold voor alle methoden.

Nieuwsgierig geworden naar meer uitgelichte studies over anticonceptie? Check onze andere nieuwsberichten.

Referentie

Titus Health Care nieuws