NZa-tarieven 2023 bekend

23 augustus 2022

De NZa-tarieven voor 2023 zijn bekendgemaakt. Wat betekent dit voor het tarief van het plaatsen of verwijderen van spiralen of het implantatiestaafje in de eerste lijn?

Het nieuwe tarief voor het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje of het implantatiestaafje in 2023 bedraagt € 73,35. Dit tarief omvat alle werkzaamheden die samenhangen met het aanbrengen, implanteren of verwijderen van een spiraaltje of het implantatiestaafje. Eerder gold dit tarief voor enkel het plaatsen van een spiraaltje of voor plaatsen óf verwijderen van het implantatiestaafje. Vanaf 2023 geldt dit tarief zowel voor het plaatsen van een spiraaltje of implantatiestaafje als voor het verwijderen van een spiraaltje of implantatiestaafje. Nieuw is dus dat het tarief ook geldt ook voor alleen het verwijderen van een spiraaltje, dit was eerder niet het geval.

Voorwaarden

Het tarief van € 73,35 omvat alle werkzaamheden rondom het plaatsen of verwijderen van een spiraal of implantatiestaafje, inclusief bijbehorende echo’s als deze noodzakelijk zijn. Als een andere zorgaanbieder handelingen verricht die onderdeel uitmaken van de prestatie, dan kunnen deze handelingen via onderlinge dienstverlening worden verrekend. En ook goed om te weten: als verwijdering en plaatsing in hetzelfde consult gebeurt, mag de prestatie maar één keer in rekening worden gebracht.

Huisartsenzorg

Specifiek voor de huisartsenzorg geldt tot slot nog dat deze prestatie niet in rekening kan worden gebracht als de zorgaanbieder voor de betreffende cliënt ook het inschrijftarief declareert. In dat geval dient deze zorg gedeclareerd te worden via de prestatie ‘IUD aanbrengen/implanteren of verwijderen etonogestrel implantatiestaafje’ binnen de regelgeving in de huisartsenzorg.

Meer informatie

Meer weten over de NZa-tarieven voor 2023? De volledige prestatie- en tariefbeschikking verloskunde vind je hier. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft de belangrijkste wijzigingen voor huisartsen verwerkt in een nieuwsbericht. In dit nieuwsbericht vind je ook een verwijzing naar het volledige overzicht met NZa-tarieven voor aankomend jaar.

Wegens inflatie zijn eind 2022 de NZa-tarieven verder verhoogd. Het tarief voor 2023 zou € 72,- gaan bedragen, dit is verder verhoogd naar 73,35. Dit nieuwsbericht is naar aanleiding hiervan geüpdatet.