Anticonceptiegebruik voorafgaand aan abortus: 41% van de vrouwen gebruikte geen anticonceptie

10 februari 2025|Door Titus Health Care

Recent onderzoek van Rutgers laat opvallende cijfers zien: 41% van de vrouwen die een abortuskliniek bezochten, gebruikte in de maand voorafgaand aan hun zwangerschap geen anticonceptie. Onder de vrouwen die wél een methode toepasten (59%), koos bijna één op de drie voor een natuurlijke methode, zoals de vruchtbarendagenmethode of een tracking-app.

Belangrijke bevindingen uit het onderzoek

Het onderzoek, uitgevoerd door Rutgers in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGvA), analyseerde 422 ingevulde vragenlijsten van vrouwen die een abortuskliniek bezochten. Naast vragen over welke anticonceptiemethoden werden gebruikt, werd ook gevraagd naar redenen voor het (niet-) gebruiken ervan en naar de kennis over deze methoden.

De resultaten lieten zien dat:

  • 41% geen anticonceptie gebruikte. Redenen hiervoor waren een lage inschatting van de kans op zwangerschap, het vermijden van hormonen, of bijwerkingen van anderen methoden.
  • De vruchtbarendagenmethode, condoom en morning-afterpil waren de meest gebruikte methodes onder degenen die anticonceptie gebruikten. Ze konden meerdere methodes aangeven
  • Veel gebruikers van de vruchtbarendagenmethode gaven aan dat ze zelf het aantal vruchtbare dagen te laag hebben ingeschat. Ze legden de verantwoordelijkheid vaak bij zichzelf, terwijl bij methodes zoals de pil of het condoom vaker de methodes als onbetrouwbaar werd ervaren. Slechts 1 op de 6 vrouwen hield de aanbevolen 9 vruchtbare dagen aan. Tijdens vruchtbare dagen was het condoom (70%) de meest gebruikte aanvullende methode, gevolgd door onthouding en terugtrekken.

Waarom kiezen vrouwen voor natuurlijke methodes?

Veel vrouwen geven aan natuurlijke methodes te kiezen omdat ze geen hormonen willen gebruiken, negatieve ervaringen hebben met bijwerkingen en graag meer verbonden willen zijn met hun eigen lichaam. Ook zijn ze vaker ontevreden over andere anticonceptiemethodes.

Noodzaak van goede voorlichting en anticonceptiecounseling

Meer dan 25% van de vrouwen gaf aan geen begeleiding of hulp te hebben ontvangen bij het kiezen van een anticonceptiemethode. Het gebrek aan betrouwbare informatie kan leiden tot minder betrouwbare keuzes of helemaal geen gebruik van anticonceptie. Dit onderstreept het belang van goede voorlichting over vruchtbaarheid en anticonceptie. Volgens Rutgers schiet die kennis nu tekort, of wordt deze negatief beïnvloed bijvoorbeeld door sociale media.

Wat kunnen zorgverleners doen?

Zorgverleners spelen een belangrijke rol in het bieden van toegankelijke en betrouwbare informatie. Stel mensen vaker de vraag: “Hoe zou jij het vinden als je vandaag zwanger blijkt te zijn?”. Als iemand graag een zwangerschap wil voorkomen, ga samen (ook met eventuele partner) op zoek naar een passende én betrouwbare anticonceptiemethode. Ook voor vrouwen die hormonen willen vermijden, is het belangrijk om betrouwbare alternatieven te bespreken.

Meer weten over dit onderzoek?

Het volledige onderzoek lees je hier.