Ballerine verwijdering

In 2019 is Ballerine IUB MIDI geïntroduceerd in Nederland. Het spiraal is geïndiceerd voor anticonceptie gedurende maximaal 5 jaar. Daarna moet het spiraal worden verwijderd of vervangen. In de bijsluiter van Ballerine vindt u de volledige instructie voor het verwijderen van Ballerine. Daarnaast kunt u hier een video-instructie bekijken voor het inbrengen én verwijderen van Ballerine. Ter ondersteuning van een succesvolle verwijdering van Ballerine wordt hieronder antwoord gegeven op de meest gestelde vragen rondom verwijdering. 

IUB Ballerine

Hoe verwijder ik Ballerine? 
Leg handschoenen en een steriele tang klaar. Plaats een speculum om de draadjes van Ballerine in beeld te krijgen. Verwijder de Ballerine door rustig met één zelfverzekerde trekbeweging met de tang aan de zichtbare draden te trekken. Het wordt afgeraden om meerdere keren een trekbeweging te maken.  

Kan ik direct een nieuw spiraal plaatsen? 
U kunt direct een nieuwe spiraal inbrengen als de patiënt daar om vraagt en geen contra-indicaties heeft. 

Wat doe ik als ik de draadjes niet kan zien? 
Wanneer de draadjes van Ballerine niet zichtbaar zijn kunt u door middel van een echo de locatie van Ballerine vaststellen. 

Hoe kan ik Ballerine verwijderen als er geen draadjes zichtbaar zijn? 
Wanneer er geen zichtbare draden zijn of de draadjes zijn losgekomen van het Ballerine spiraal, kan hij mogelijk moeilijk worden verwijderd. Het verwijderen van de Ballerine kan mogelijk worden vereenvoudigd met behulp van pijnstillers en cervicale dilatatie. Een alligatortang of ander grijpinstrument kan nuttig zijn. U kunt hiermee de draadjes of het frame van de Ballerine vastgrijpen en verwijderen. Ook hysteroscopie kan worden toegepast 


Hoe weet ik zeker dat Ballerine in zijn geheel verwijderd is? 
Ballerine is gemaakt van een nitinol frame en heeft 17 koperen balletjes op het frame. Controleer of deze allemaal aanwezig zijn na het verwijderen van Ballerine. Let daarbij vooral ook op het voorste en achterste balletje die vastzitten aan het frame. 

Ballerine verwijdering